CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Wednesday 27 July 2011

~ Resepi untuk Berbuka Puasa

Tak de idea nk masak apa bulan Ramadhan ni? Meh kita nengok resepi daripada rasa.com.my ni...Simple, basic & mudah.

 

 

 

 

 

 





DAGING GORENG RINGKAS

Bahan-bahan:
500gm daging pejal
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu teh serbuk kunyit
3 biji cili merah | dihiris
2 biji cili merah
2 biji cili hijau
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara memasak:
1. Hiris nipis daging yang telah direbus sehingga empuk dan perapkan bersama garam dan serbuk kunyit.
2. Seterusnya panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan cili merah sehingga naik bau.
3. Setelah itu, masukkan hirisan daging bersama cili merah dan cili hijau yang dibelah dua. Gaul sebati dan tambahkan serbuk kunyit  untuk menaikkan warnanya.
4. Akhir sekali, perasakan.
5. Hidangkan ketika panas.

Tips: Untuk tekstur daging yang empuk, rebuskan ia terlebih dahulu barulah dihiris nipis.








 

 

 

 

 

 




PASTA SAYURAN

Bahan-bahan:
300gm spageti - dipatahkan
100gm kobis bunga
100gm brokoli
100gm lobak merah - dipotong nipis
2 sudu makan minyak zaitun
Air secukupnya
Serbuk lada hitam secukup rasa
Garam secukup rasa

Cara memasak:
1. Didihkan air bersama garam dan masukkan spageti. Masak sehingga spageti menjadi lembut. Angkat dan basuh dengan air paip yang mengalir. Toskan dan gaul ratakan bersama minyak zaitun. Asingkan.
2. Seterusnya rebus sayur-sayuran dan toskan.
3. Setelah itu gaulkan sayur-sayuran bersama spageti tadi.
4. Akhir sekali, perasakan dan taburkan serbuk lada hitam secukupnya.
5. Sedia untuk dinikmati.



 

 

 

 

 

 

 

 

IKAN GORENG SAMBAL TOMATO

Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal - bersaiz besar
Garam dan serbuk kunyit secukup rasa - disapu pada ikan bawal

Bahan sambal:
10 batang cili padi
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
2 sudu makan sos cili
2 sudu makan sos tomato
3 biji buah tomato - dipotong wedges
250ml air
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menggoreng dan menumis

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan yang diperap tadi sehingga garing. Angkat dan asingkan.
2. Kemudian panaskan minyak dan tumis bahan dikisar halus sehingga naik bau.
3. Setelah itu masukkan air, sos cili dan sos tomato. Kacau sehingga sebati dan masukkan buah tomato secukupnya.
4. Apabila kuah sudah hampir masak, masukkan garam dan gula secukup rasa.
5. Akhir sekali, tuangkan kuah ke atas ikan goreng tadi dan hidangkan ketika masih panas. Sedia untuk dimakan.

Tips: Ikan bawal perlu diperap bersama garam dan serbuk kunyit selama 30 minit untuk menjadikannya garing dan rasanya enak.



 

 

 

 

 

 

 

 

AYAM MASAK KICAP PALEMBANG

Bahan-bahan:
1 ekor ayam | dipotong kecil dan digoreng hingga masak
3 biji bawang besar | dipotong bulat
250gm cili kisar
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
125ml kicap
125ml air asam jawa
3 tangkai daun kari

Bahan tumbuk:
3 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
2sm halia

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan tumbuk bersama daun kari hingga naik baunya.
2. Masukkan cili kisar dan kicap manis serta air asam jawa. Kacau rata.
3. Kemudian masukkan ayam dan biarkan masak seketika.
4. Akhir sekali perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
5. Masukkan hirisan bawang besar, cili merah, cili hijau dan biarkan masak hingga agak kering.
6. Sedia untuk dihidang.

Tips: Tambahkan cili untuk meninggalkan rasa yang lebih pedas dan enak.



 

 

 

 

 

 






ASAM PEDAS IKAN KEMBUNG

Bahan-bahan:
2 ekor ikan kembung
4 biji bawang merah (besar)
6 ulas bawang putih
2cm kunyit hidup
2cm halia
1cm lengkuas
50gm cili kering
1 sudu makan asam jawa - dibancuh dengan sedikit air
2.5cm belacan melaka - dikisar
250ml air
Garam secukup rasa
Daun kesum secukupnya
Tomato, terung dan bendi secukupnya

Cara memasak:
1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam periuk. Tumiskan bahan yg dikisar tadi sehingga garing dan naik minyak.
2. Selepas itu, masukkan air asam jawa dan semangkuk air biarkan sehingga mendidih.
3. Kemudian masukkan ikan kembung, daun kesum, tomato, terung dan bendi. Perasakan dengan garam secukup rasa. Kacau rata.
4. Biarkan 5 minit dan sedia dihidangkan.

Tips: Enak dimakan bersama nasi panas.



 

 

 

 

 





DAGING MASAK HITAM

Bahan-bahan:
1 kg daging | dipotong kiub
3 biji bawang besar | dihiris
300gm kerisik
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak untuk menumis dan menggoreng

Bahan perapan:
200gm cili kering | dikisar
4 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2cm halia
3 sudu makan ketumbar
3 sudu makan jintan manis
3 sudu makan jintan putih
3 sudu makan lada hitam
4 sudu makan sos tiram
4 sudu makan sos cili
4 sudu makan sos tomato
Kicap pekat secukupnya | mengikut warna hitam yang dimahukan
Cuka dan gula merah secukup rasa

Cara memasak:1. Perap daging bersama bahan perapan selama 30 minit.
2. Kemudian panaskan minyak dan tumis bawang besar sehingga garing dan masukkan daging perap tadi. Biarkan sehingga daging menjadi lembut.
3. Setelah itu masukkan kerisik dan digaul rata.
4. Akhir sekali, perasakan.
5. Sedia untuk dihidangkan.

Tips: Untuk rasa yang lebih enak dan aroma yang harum, bawang merah, bawang putih serta halia perlu digoreng dengan sedikit



 

 

 

 

 

 

 

 

TOM YAM AYAM

Bahan-bahan:
½ ekor ayam | dipotong kecil
4 biji bawang merah | dimayang
3 ulas bawang putih | diketuk
100gm bunga kobis
100gm jagung muda
3 biji tomato | dibelah 4
1 kiub tomyam
1 liter air
3 helai daun limau purut
2 batang serai | diketuk
Garam secukup rasa

Cara membuat:1. Panaskan sedikit minyak dan periuk dan tumiskan bawang merah dan bawang putih hingga berbau wangi.
2. Masukkan ayam dan biarkan masak seketika.
3. Tuangkan air bersama kiub tomyam beserta bunga kobis, serai dan jagung muda. Biarkan hingga lembut.
4. Masukkan daun limau purut dan perasakan dengan garam secukupnya. Biarkan mendidih.
5. Akhir sekali masukkan tomato dan tutup apinya.

Tips: Pastikan tomato dimasukkan pada waktu akhir kerana ia lembut dan mudah masak.


 

 

 

 

  





IKAN KELI BERLADA

Bahan-bahan:
10 ekor ikan keli | dibersihkan
10 biji bawang besar | dipotong bulat
6 biji bawang merah
2 labu bawang putih
500gm cili hijau
300gm cili padi
10 batang serai
Belacan secukupnya
Air asam jawa secukupnya
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa
Minyak untuk menumis dan menggoreng

Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng ikan keli sehingga garing. Angkat, toskan dan asingkan.
2. Kemudian menggunakan minyak yang sama, tumis bahan kisar sehingga garing dan naik bau.
3. Setelah itu masukkan air asam jawa dan perasakan.
4. Seterusnya masukkan bawang besar dan kacau rata.
5. Akhir sekali, tuangkan sambal tadi di atas ikan keli goreng. Sedia untuk dihidangkan.

Tips: Untuk menghilangkan hanyir ikan keli, basuh menggunakan air limau nipis, air asam jawa dan tepung gandum.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

SUP MAKARONI SAYUR-SAYURAN

BAHAN-BAHAN:
150gm makaroni | direbus terlebih dahulu
20gm lobak merah
20gm jagung muda
1 biji bawang besar
4 biji bawang putih
2.5cm halia
Garam secukup rasa
2 sudu makan minyak masak untuk menumis
2 sudu makan rempah sup
Kulit kayu manis, bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga secukupnya
600ml air

CARA MEMASAKNYA:
1. Panaskan minyak di dalam periuk.
2. Tumiskan kulit kayu manis, bawang putih dan halia sehingga berbau wangi.
3. Selepas itu masukkan bawang merah. Kacau rata sehingga layu.
4. Masukkan rempah sup dan kacau seketika.
5. Kemudian masukkan air. Biarkan mendidih seketika.
6. Masukkan sayur-sayuran yang telah dihiris tadi.
7. Perasakan dengan garam.
8. Akhir sekali masukkan makaroni dan masak seketika. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.

Tips: Berkhasiat dan sesuai untuk yang berdiet.


 

 

 

 

 





IKAN SIAKAP KUKUS

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
5cm halia
1 sudu makan garam
1 sudu makan marjerin
1 biji limau nipis | dibelah dua
2 biji bawang besar
2 biji cili merah

Cara memasak:
1. Ikan dibersihkan. Kemudian direndam sekejap. Basuh bersih.
2. Tumbuk halia dan garam. Lumurkan pada ikan.
3. Sapukan marjerin pada loyang. Masukkan ikan dan kukus separuh masak.
4. Kemudian taburkan bawang besar dan cili merah di atas ikan. Kukus lagi sehingga masak.
5. Perahkan limau nipis di atas ikan ketika menghidang.

Tips: Isi ikan siakap manis dan menyelerakan.



 

 

 

 

 

 

 

 

 

GULAI LEMAK UDANG

Bahan-bahan:
1kg udang sederhana
1 biji kelapa - diambil santannya
8 biji cili padi
4sm kunyit hidup
3 keping asam keping
3 helai daun kunyit
Garam secukup rasa

Cara memasak:
1. Didihkan bahan kisar bersama santan. Kacau sebati dan biarkan mendidih seketika.
2. Apabila mendidih, perasakan dengan garam dan biarkan mendidih lagi.
3. Masukkan udang, asam keping serta daun kunyit.
4. Biarkan sebati dan angkat.

Tips: Penambahan daun kunyit menaikkan rasa enak gulai udang.



SELAMAT MENCUBA!

No comments:

Post a Comment